היי, קוראים לי עופרי ואני חניכה בקן טבעון (שיגעון)!
אני לא יודעת אם שמעתם על הפרשה של אדם ורטה, המורה שלנו לפילוסופיה שסובל כרגע מרדיפה פוליטית קשה, אבל אשמח בכל מקרה אם תתמכו במאבק שלנו ותפיצו אותו.
חינוך אינו על מה לחשוב, אלא איך לחשוב. ובמערכת החינוך שלנו כנראה שדרך חשיבה ביקורתית אינה מקובלת.
שלום לכולם,
לאחרונה פורסם מכתב המכפיש את שמו של אדם ורטה, המורה שלנו לפילוסופיה. נטען בו – שלא בצדק – שאדם מסיט באופן עקבי כנגד המדינה והצבא.
המכתב פורסם בכלי התקשורת השונים, וקיבל הד גדול ומשמעותי המציב את בית הספר שלנו באור שלילי ואנטי ציוני.
אנחנו, תלמידי המגמה, וגם עשרות רבות מתלמידי ביה"ס דוחים בתוקף את הטענות שהועלו במכתב, ומביעים את חוסר שביעות רצוננו מהתנהלותה של רשת אורט ומהתנהלותה של הנהלת בית הספר.
ביה"ס שלנו הינו בעל אחוזי גיוס גבוהים מאד, מוביל בשיעורי ההתנדבות לשנת שירות, ודוגל בערכי הקשבה, פתיחות וריבוי דעות לצד אהבת הארץ והמדינה.
אנו מצרפים את המכתב שכתבנו לראש המועצה אשר מציג את דעתו בנושא.
לכבוד ראש המועצה מר דוד אריאלי,
לאחרונה נודע לנו שמורה המגמה, אדם ורטה, זומן לשימוע והתבקש במהלכו להתפטר. חשוב לנו מאד לחלוק את חווית הלמידה שלנו עם אדם במהלך השנה וחצי האחרונות. אדם גילה כלפינו אכפתיות, רגישות והבנה.
השיעורים עימו תמיד היו מעניינים, מקוריים ויחודיים. ואולי חשוב מכך – משמעותיים עבורנו, מחוללי שינוי אינטלקטואלי ורגשי אמיתי. האווירה בשיעור תמיד הייתה אווירה של פתיחות, כזו בה ניתן להביע דעות שונות, ואף מנוגדות, בידיעה שהן יזכו להקשבה אמיתית ויחס רציני ומכבד. מעולם לא שמענו ממנו התבטאויות אותן ניתן לכנות קיצוניות.
אנו קוראים להנהלת בית הספר לנהל חקירה מעמיקה ויסודית של טענות התלמידה מתוך בטחון שבחינה מדוקדקת ומלאה של העניין תוביל לדחייתן של הטענות על הסף. אנו פונים אליך ומבקשים שלפני שתתקבל כל החלטה באשר להמשך עבודתו של אדם בבית הספר, תפנה אלינו, אל הקהילה, ותשמע את עמדתנו. בית הספר, אחרי הכל, אינו הנחלה הפרטית של איש, אלא של הקהילה כולה, וכל תכליתו להעניק לנו חינוך ראוי.
בכבוד רב,
תלמידי מגמת מחשבת ישראל:
שכבת י"ב
מאי מנוביץ, אורי לבקוביץ', מוריאל בן סעדון, עידן לוי, קרן קרייזר, שקד ממן, רועי ארז, מתן הדר, בר אוחיון, גיא דוד,דור דנן.
שכבת י"א
גיא רשף, אגם בר,אבישג נזרי,עופרי פרץ, יובל בנטל, נועם באבד, בר וולטינסקי,עדן ליש.
ימי קבוצות ההנהגה התקיימו בקן קרית אונו ובדיר אל אסד במהלך חודש ינואר. ביום קבוצות הנהגה נפגשנו עם מרכז חושן ושוחחנו על הומופוביה ושנאת האחר, שוחחנו עם משפחות שכולות מהצד היהודי ומהצד הערבי והופתענו לראות כמה יש להם במשותף ואיך למרות השכול הם בחרו לבוא ולשוחח ולבחור בשלום. קבוצות ההנהגה בבית הספר מובילות את הפעילות החברתית, ומעכשיו יקחו על עצמם גם להיאבק בגזענות ובשנאה ולהתגבר על הפחד מהאחר.
שלום רב,
אני מקבלת שכר גלובלי עובדת בימים א-ה, ורציתי לדעת לגבי חישוב תשלום עבור ימי מחלה:
אם קיבלתי אישור מרופא ביום ששי למשך שבוע, האם יום ששי נחשב כיום הראשון עליו אני לא מקבלת תשלום, יום שבת וראשון 50% או שהספירה מתחילה רק מיום ראשון? בברכה ותודה.
תשובה:
שלום,
חוק דמי מחלה קובע שעובד צובר, בכל חודש של עבודה "מלאה" 1.5 ימי מחלה.
במידה והעובד חולה (עם אישור) המעסיק מחוייב לשלם לו תשום עבור ימי מחלתו.
עובד בשכר מקבל תשלום בהתאם לחלקיות המשרה, בלי ימי המנוחה השבועית (אלא אם עבד בהם).
עובד במשכורת חודשית במשרה מלאה מקבל שכר גם עבור ימי המנוחה השבועית.
עבור יום המחלה הראשון העובד לא זכאי לתשלום, עבור שני הימים הבאים העובד זכאי לתשלום בגובה 50% ועבור שאר הימים בגובה 100%. בזמן המחלה לא אמורים לשלם החזרי הוצאות כגון נסיעות או אש"ל (מכיוון שהעובד לא מוציא אותם בפועל בעבודה)
כלומר, עבור יום המחלה הראשון (יום שישי) את לא זכאית לתשלום, עבור שבת וראשון את זכאית ל50% ועבור שאר הימים (עד למכסת הימים שצבורה לך) את זכאית ל-100%.
בהצלחה – ותרגישי טוב.
באתר שלנו ניתן למצוא תקציר של זכויות העובד שלך, חוקי העבודה ודיני העבודה, שאלות ותשובות וכן אפשרות לרשום את שעות העבודה ב"כספומטר" ולהגיש תלונה דרך האתר.
שאלה:
א. כללי: בתאריך 22/10/2013, עבדתי (אני בן 16.5)ביום הבחירות לרשויות המקומיות.
ב. במסגרת יום הבחירות עבדתי משעה 7:00 בבוקר ועד 22:30 בלילה.
ג. לאחר כשבועיים התקשרתי לברר לגבי התשלום, ונמסר לי שעד סוף החודש 11/13 כולם יקבלו את כספם.
ד. עד היום לא יצרו קשר לגבי התשלום.
ה. מה עושים? יש פה הלנת שכר?
תשובה:
שלום,
קודם כל – אסור להעסיק בני 16 במשך למעלה מ-8 שעות עבודה ביום. על כל שעה מעל השעה השמינית חייבים לשלם לך תוספת עבור עבודה בשעות נוספות. 125% עבור השעתיים הראשונות ו-150% על כל שאר השעות.
את השכר היו חייבים לשלם לך עד ה1.11.13. החל מה10.11.13 יש הלנת שכר. כפיצוי על הלנת שכר צריך לשלם 5% עבור השבוע הראשון ו-10% על כל שבוע נוסף.
אני מציע שתנסה לפנות שוב למי שגייס אותך לעבודה ונתן לך הוראות ותנסה לבדוק אם לא נעשתה טעות. אם לא תצליח לקבל את מלוא השכר שמגיע לך(כולל שעות נוספות) אתה מוזמן למלא טופס תלונה ואנחנו גם ננסה לעזור.
בהצלחה.
באתר שלנו ניתן למצוא תקציר של זכויות העובד שלך, חוקי העבודה ודיני העבודה, שאלות ותשובות וכן אפשרות לרשום את שעות העבודה ב"כספומטר" ולהגיש תלונה דרך האתר.
שאלה:
שלום אני בן 14 ובחופש הגדול הועסקתי על ידי בן אדם ללא פנקס עבודה וללא מסמכים כלשהם,
עד היום 4 חודשים הבן אדם מושך אותי כל הזמן וממציא תירוצים.
האם אוכל להגיש עליו תלונה למרות שלא ביקש פנקס עבודה?
אלון.
תשובה:
שלום אלון,
חוק עבודת הנוער מחייב את המעסיק שלך לודא שיש לך פנקס עבודה. החובה החוקית חלה עליו. אם הוא העסיק אותך בלי לודא את זה הוא עבר על החוק – לא אתה.
זה שהוא עבר על החוק פעם אחת לא נותן לו זכות לעבור על החוק ולא לשלם לך.
אגב, המעסיק שלך גם חייב להחתים אותך על טפסי דיווח לביטוח הלאומי וגם לדאוג לרשום את שעות העבודה שלך ולדאוג לשלם לך בזמן ועם תלוש שכר.
בהצלחה.
באתר שלנו ניתן למצוא תקציר של זכויות העובד שלך, חוקי העבודה ודיני העבודה, שאלות ותשובות וכן אפשרות לרשום את שעות העבודה ב"כספומטר" ולהגיש תלונה דרך האתר.
שאלה:
שלום, היום (ה-13/1/14) הודעתי למעסיק שלי על התפטרותי, אני עובד שעתי במשרה חלקית, 3-4 משמרות לא קבועות בשבוע, והתחלתי את העבודה שלי ביוני 2013, כלומר ינואר זה החודש השמיני לעבודתי. על כן אמרתי למעסיק שלי שבעוד 8 ימים אוכל לסיים את עבודתי כחוק. הוא מצדו טוען שאלה 8 ימי עבודה כלומר, עוד שבועיים לערך שאני אמור לעבוד אצלו. מי הצודק מבחינה חוקית ?
תשובה:
שלום,
חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות מחייב את הצד שמסיים את העבודה להודיע תקופה מראש ובכתב.
התקופה נקבעת לפי הותק.
אם עבדת 8 חודשים אתה צריך להודיע 8 ימים מראש.
בתקופת ההודעה אתה אמור לעבוד "כרגיל". כלומר – אם היו קבועות לך 3-4 משמרות שבועיות – אתה צריך לתת את כמות המשמרות היחסית.
בהצלחה.
באתר שלנו ניתן למצוא תקציר של זכויות העובד שלך, חוקי העבודה ודיני העבודה, שאלות ותשובות וכן אפשרות לרשום את שעות העבודה ב"כספומטר" ולהגיש תלונה דרך האתר.
מיכל מכיתה י"א, פעילה בקבוצת ההנהגה של עמל רמת דוד, השתתפה בשבוע שעבר בפעילות נטיעות יחד עם תלמידים משכבת ט'. את הפעילות ארגנו והפעילו חניכי מכינת "יפתח" וחברי קבוצת ההנהגה של כיתה י"א בבית הספר.
מבצע הנטיעות מצטרף למבצעי נטיעות נוספים שקרו בסניפים ובבתי הספר. הנה תמונות מבית ספר עמל בן עמי
שלום, שמי חן בוסקילה ואני בת 17, מדריכה בתנועת הנוער העובד והלומד בקן מגדל העמק.
אנחנו בתור תנועה שאכפת לנו מקהילת הקשישים וניצולי השואה בישראל, צריכים להירתם לעזרתם. השיתוף שלכם מאוד חשוב לי כי ביחד, בתור אחת התנועות הגדולות בישראל, נצליח להשפיע!
רציתי להעיר את תשומת ליבכם על בעיה ממושכת שאף אחד לא עושה דבר בנידון, אמנם להרבה אזרחים כואב לראות ולשמוע על זה כל פעם מחדש אבל בסופו של יום כולנו הולכים לישון ולא שהבעיה נפתרה, להיפך היא רק מתעצמת וגדלה.
ישבתי הערב מול הטלוויזיה וצפיתי ב״תוכנית חיסכון״ המשודרת כמידי ערב בערוץ 2 וצפיתי בכתבה שגרמה לי לבכות, ואני מאמינה שלכל מי שצפה בה היו דמעות בעיניים.
״ללא קורת גג״ קראו לכתבה. אני מאמינה שכבר הכותרת אומרת הכל.
בכתבה מסופר על קשישים וניצולי שואה שאין להם איפה לגור, חיים בעוני והרעב והתסכול לא איחרו לבוא.
רבים מהקשישים בישראל נמצאים בבעיה כספית מכיוון שמגיל 65 רובם יוצאים לפנסייה, מסיבה כזו או אחרת חלק מהקשישים נופלים חולים, לחלקם האחר קשה לתפקד בשל גילם המבוגר.
וכך הם מתקיימים מדי יום, ללא עזרה עם חוסר יכולת להתקיים במדינת ישראל שלנו שלא לדבר על קשישים וניצולי שואה שחיים ללא משפחה בארץ וחיים לבד ללא עזרה מאף גורם מדיני.
תתארו לכם ניצול שואה, בגיל ה80 לחייו שבקושי יכול ללכת ואין לו איפה לגור, בכל יום הוא בקושי אוכל כי אין לו מספיק כסף, בשארית היום הוא מחפש מקום להיות בו-לשבת בספסל ציבורי או ליד גן משחקים כי אין לו איפה לגור ובצדק כי אילו התנאים כאשר קיצבת הזיקנה הבסיסית החודשית בישראל לאדם יחיד מתחילה בסכום של כ-1,502₪.
למרבית הקשישים ולניצולי השואה בישראל אין איפה לגור!!! ״חלקם כמו סטודנטים, חולקים דירה עם קשישים אחרים שהם אינם מכירים בשביל לשרוד.״ ואני מצטטת מהכתבה!
לאן הגענו? לזרוק את הסבא והסבתא שלנו לרחוב?! כתבות אומרות כי קיימים קשישים שכלל לא מקבלים סיוע מהמדינה בכל תחומי החיים!!! מהתחום הכלכלי ועד לתחום הסיעודי!
הנושא שעליו צריך לדבר בכנסת זה בראש ובראשונה הסיוע לקשישים ולניצולי השואה! איך אפשר לזרוק אדם לרחוב ועוד קשיש בגלל שאין לו כסף?! המדינה חייבת לדאוג לפתרון לכל בעיה של כל קשיש במדינת ישראל ולשמור עליו מכל משמר כי זה מה שאומרת הזכות לחיים וביטחון לא?
אני בת 17 ויש לי סבא וסבתא, הם חיים חיים נורמליים עם יכולת קיום ועומדים בהוצאות החודשיות בגלל שהילדים שלהם דואגים להם! מפרנסים אותם ותמיד לצידם. לסבא וסבתא שלי יש אוכל, מיטה וקורת גג לא בגלל המדינה אלא בגלל הילדים שלהם שלא נטשו אותם בשעת צרה! אבל מה עם הקשישים האחרים? לאילו שאין ילדים? רק מהמחשבה שסבא וסבתא שלי יכלו להיות כאלה עולות הדמעות בעיניים… אז תיקחו את העניינים לידיים ותפסיקו להישאר אדישים! תתחילו לנצל את תקציב המדינה ומשאביה לנושאים חשובים כמו קצבת זיקנה. תשקיעו עוד כסף בקצבת הזיקנה, תקימו יותר מוסדות ויותר ארגונים הדואגים לקשיש לקורת גג, לאוכל ללא תשלום ולהוצאות חודשיות, תקלו עליהם תעזרו להם הם לא סתם בחרו לגור פה במדינה הזו!!! אסור לנו לנטוש אותם בעת צרה…
״והדרת פני זקן״ זה לא רק לקום באוטובוס ולפנות לקשיש כיסא, זה גם לא רק לעזור לקשישה לחצות את הכביש, אלא לדאוג שבסוף היום הם יגיעו לבית חם, יאכלו אוכל חם וילכו לישון במיטה, ולא על ספסל ולא בפארקים ציבוריים!
חן בוסקילה
שאלה:
אני בת 14 ואני רוצה לעבוד במשך השנה בעבודה מסודרת, האם יש אפשרת כזאת?
תשובה:
שלום,
חוק עבודת הנוער קובע שאסור להעסיק בני נוער מתחת לגיל 16 בזמן הלימודים.
מותר להעסיק אותך בחופשות גדולות (פסח, החופש הגדול וכו').
צר לי לאכזב אותך – אבל אם מישהו יעסיק אותך הוא עובר על החוק ומסתכן בקנסות גבוהים.
בהצלחה.
באתר שלנו ניתן למצוא תקציר של זכויות העובד שלך, חוקי העבודה ודיני העבודה, שאלות ותשובות וכן אפשרות לרשום את שעות העבודה ב"כספומטר" ולהגיש תלונה דרך האתר.
שאלה:
האם אני מקבלת שכר של 23.12 לשעה ויוצא לי פחות מ4300 ואני עובדת מראשון עד שישי כולל ויש לי 32 שעות שבועיות צריכים לעגל לי ל4300 שח לחודש?
ירדן.
תשובה:
שלום ירדן,
חוק שכר המינימום קובע שכל עובד זכאי לקבל את השכר המינימום החודשי, היומי או השעתי. כלומר – עובד שמועסק במשרה מלאה זכאי לקבל שכר מינימום חודשי (4,300 ש"ח). במידה והעובד הואעובד שעתי המעסיק מחוייב לשלם לו לפחות את שכר המינימום השעתי (23.12 ש"ח).
משרה מלאה מוגדרת כ43 שעות שבועיות או 186 שעות חודשיות.
אם במקום עבודתך משרה מלאה מוגדרת כפחות שעות ואת עומדת בהגדרה של משרה מלאה – את זכאית לשכר מינימום חודשי – כלומר להשלמה ל4,300 ש"ח לחודש.
אם המשרה שלך מוגדרת כמשרה שעתית או כשלושת רבעי משרה או כל הגדרה שהיא לא משרה מלאה – את זכאית לשכר השעתי.
בהצלחה.
באתר שלנו ניתן למצוא תקציר של זכויות העובד שלך, חוקי העבודה ודיני העבודה, שאלות ותשובות וכן אפשרות לרשום את שעות העבודה ב"כספומטר" ולהגיש תלונה דרך האתר.