שליחת כתבה






    אייקון המקום שלי לשנות
    המקום שלי לשנות

    פסטה בקיבוץ

    להיות מדריכה

    להיות מורעלת

    23 ביוני 2017

    אז לא, לא מדובר במנה בחדר אוכל, וגם לא במסעדה חדשה עם שם פסטורלי. "פסטה בקיבוץ" הוא קואופרטיב בקיבוץ גשר הזיו שבגליל המערבי, בו חברים ואותו מנהלים 7 חברים מקבוצת "שיא הגובה" בשכבת י"א מהקיבוץ. אתם בטח שואלים את עצמכם - קואופרטיב?? ב2017?? גם אנחנו שאלנו את עצמנו... לכן יצאנו לראיין את משי ואסף, שני חברים בקואופרטיב המדובר

    אז מאיפה בא הרעיון להקים קואופרטיב של פסטה? מה זה בעצם "קואופרטיב"?

    הרעיון נולד מתוך התהליך שהמדריך שלנו, אריאל, העביר לנו לאורך השנה על ערכי הקיבוץ והצבת אלטרנטיבה לערכי הקפיטליזם. הוא חשף אותנו למושג "קואופרטיב", קבוצה המבוססת על ערכי השוויון והשיתופיות ולא מנסה להרוויח אחד על חשבון השני. הקבוצה שלנו התלהבה מהנושא ומהרעיון להקים דוכן שיתופי משלנו, והחלטנו להקים דוכן פסטה בקיבוץ.
    הקואופרטיב שלנו הוא קודם כל קבוצה שיתופית: יש בו 7 חברים ואין מישהו אחד שהוא האחראי הבלעדי – לכל אחד מאיתנו יש את האחריות שלו ואנחנו עוזרים אחד לשנייה. בקבוצה יש שני גזברים שאחראים על כל ההתנהלות הכספית, שניים שהם צוות לוגיסטי (שאחראיים על הנראות של הדוכן ועל דאגה למצרכים ולכלים שאנחנו צריכים), צוות פרסום ואחראי זמנים ותיאום (מתאמים עם כל החברים את המפגשים).

    מי מכין את הפסטה ואת הרוטב? איפה למדתם לבשל, וגם לעסוק בשאר הכישורים שניהול הדוכן דורש?

    עברנו במהלך השנה כמה סדנאות עם המדריך שלנו ועם רכזת הקן: למדנו איך להקים דוכן מאפס, מה זה דורש מאיתנו וגם איך להכין פסטה. אבל אנחנו בעיקר לומדים תוך כדי תנועה.

    מה המטרה שלכם בהקמת הקואופרטיב?

    המטרה של הדוכן שלנו היא קודם כל לאפשר לכולם להרשות לעצמם פסטה במחירים הוגנים; פסטה ביתית שאנחנו, תלמידי כיתה י"א, הכנו בכוחות עצמנו. בנוסף, הפסטה שאנו מכינים נמכרת במחירי עלות ואין לנו שום רצון להרוויח, אלא רק לכסות את העלויות של הפסטה, ואם קיים רווח מסוים הוא הולך לטובת פעילות אשר תגבש את הקבוצה שלנו ותגרום לנו ליהנות ולשמוח יותר מהתוצרת שעשינו, או לטובת קופת חסכון לצרכים של הקן, כמו שיפוץ שאנחנו רוצים לעשות.

    מי האנשים שלרוב קונים אצלכם? איך הם יודעים לבוא אליכם?

    האנשים שקונים הם בעיקר מהקיבוץ. התגובות טובות, אנשים יודעים שזה לא הולך לכיס שלנו ושזה למטרות טובות אז משתפים פעולה, כולם באים ואוכלים. הצלחנו לרתום חברים גם בעזרת פרסום רב ושיווק של כולנו. כמובן שהדוכן בתחילת דרכו ואנו מקווים שרבים ישמעו על הפסטה שלנו; אנחנו, בכל אופן, בכל רגע אפשרי מפיצים את השמועה על הדוכן קואופרטיב הראשון בתנועה. יש לנו אפילו עמוד אינסטגרם שאנו דואגים להעלות אליו תמונות מידי יום ולעדכן על זמנים שהדוכן נפתח (בדרך כלל זה פעם בשבועיים).. מוזמנים לעקוב! אני בטוחה שככל שקבוצת הקואופרטיב תמשיך ותצבור יותר ניסיון, השמועות כבר ירוצו מפה לאוזן.

    תמיד אומרים ששנת י"א זו השנה הכי עמוסה – זה לא כבד דווקא השנה להקים פרויקט כזה?

    זה לא לוקח המון זמן, זה די משחרר דווקא וזה כיף לעשות את זה עם כולם. אני מדריכה באופן ישיר את השכבות הצעירות ממני בקיבוץ ועדיין אני מרגישה תורמת באופן פעיל ותמידי גם בדוכן החדש.

    יש לכם המלצות ועצות לחברים שירצו להקים קואופרטיב דומה אצלם בקן?

    אנו ממליצים לחברי התנועה לגייס חברי קואופרטיב בעלי רצון לשנות ולהשפיע, כי הקואופרטיב זה לא דוכן שנפתח בקלות. דרושים אנשים בעלי חוש ביצוע ושלא רק מדברים. בנוסף, אנו ממליצים להיחשף ולדבר על המושגים קפיטליזם, שוויון, החזק שורד, כבוד, רווח וכסף; ולנסות יותר להבין את מטרות הקואופרטיב ולאיזה צרכים של החברה הוא עונה.

    וכמובן – שיחשבו על רעיון משלהם, שיאהבו וייהנו ממנו.

    מה יהיה בשנה הבאה?

    אנחנו מקווים שהקואופרטיב ימשיך לפעול, זה מרגיש שהוא מתחיל לתפוס. ויש מקום להצטרף אלינו, מי שרוצה!

    הדוכן של "פסטה בקיבוץ" פועל בימי שישי פעם בשבועיים בקיבוץ גשר הזיו. מוזמנים לעקוב בעמוד האינסטגרם cooperative_gashaz@, וכמובן להגיע ולטעום!

    שליחת כתבה
    השארו מעודכנים!