שליחת כתבה






    אייקון המקום שלי לשנות
    המקום שלי לשנות

    חוגגים את הסגד

    עוטפים את ישראל

    תנו לגדול בשקט

    7 בנובמבר 2018

    חג הסגד העתיק הוא אחד מסימני ההיכר של יהודי אתיופיה בארץ ובעולם. אז מה עושים בחג, מה מציינים ומדוע הוא כל כך חשוב? בואו ותגלו

    אז מה זה בעצם הסגד?
    חג הסגְד הוא חג המאפיין את יהדות אתיופיה חול בכל שנה בתאריך כ״ט בחשוון- 50 יום לאחר יום הכיפורים. השנה החג חל בכ"ט בחשוון ב 7/11/18. חג הסגד הוא מועד מרכזי בלוח השנה של יהודי אתיופיה.
    1. שני המקורות המרכזיים לחג הסגְד הם:
    מעמד הר סיני שמתואר בספר שמות – במעמד זה נכרתה הברית בין בני ישראל ובין ה'.
    2. ש
    יבת ציון שמתוארת בספר עזרא ונחמיה. שם חידשו ברית זו כאשר שבו בני ישראל לארצם (ליהודה), ולכן יש קשר הדוק בין חידוש הברית ובין הכמיהה לעלות לישראל.

    אז מה מציינים ?
    מציינים שלושה דברים: מזכירים את הברית בין עם ישראל ובין ה' ואת מעמד מתן תורה על הר סיני, חשבון נפש אישי וקולקטיבי המאפשר ליהודים אשר התנצרו או התרחקו מהיהדות לחזור לשורשים, להזכיר את הכיסופים והתקווה לעלות לירושלים.
    חג הסגְד עזר לשמור על זהותם היהודית והתקווה הגדולה לעלות לארץ ישראל. ובבוא הימים ולהתאחד עם כלל העם היהודי "כמו טיפה אשר שבה לים".
    עם העלייה ארצה, ממשיכה הקהילה האתיופית לציין את חג הסגְד בארמון הנציב משם נשקפת ירושלים כולה, חלק מהעדה האתיופית מציינת את החג בכותל המערבי.

    את המקור של החג אפשר למצוא בספר נחמיה:
    "וּבְיוֹם עֶשְׂרִים וְאַרְבָּעָה לַחֹדֶשׁ הַזֶּה נֶאֶסְפוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּצוֹם וּבְשַׂקִּים וַאֲדָמָה עֲלֵיהֶם. וַיִּבָּדְלוּ זֶרַע יִשְׂרָאֵל מִכֹּל בְּנֵי נֵכָר וַיַּעַמְדוּ וַיִּתְוַדּוּ עַל חַטֹּאתֵיהֶם וַעֲו‍ֹנוֹת אֲבֹתֵיהֶם. וַיָּקוּמוּ עַל עָמְדָם וַיִּקְרְאוּ בְּסֵפֶר תּוֹרַת ה' אֱלֹהֵיהֶם רְבִעִית הַיּוֹם וּרְבִעִית מִתְוַדִּים וּמִשְׁתַּחֲוִים לַה' אֱלֹהֵיהֶם."

    על החשיבות של יום זה לציבור כולו מסביר הרב שרון שלום:
    "היה זה באחת השבתות עת הלכתי לבית הכנסת לתפילת מנחה, בדרכי עצר אותי ילד ושאל אותי: "תגיד למה אתה כושי?", במקרה אחר פנה אלי תלמיד ישיבה ושאל: "תגיד היה לכם תנ"ך באתיופיה? האם התפללתם? יש לכם את התורה שלנו? סיפורים אלה מראים על נתק ומרחק בין אחים, בין נורמות ותרבות של אחד לנורמות ותרבות של האחר. שאיפתנו כיהודים החיים במדינת ישראל היום צריכה להיות יצירת חברה בה כל אחד שומר על ייחודו תוך שותפות עם השאר ויחדיו נוצר עם יהודי אחד. איך עושים זאת? זו שאלה שצריכה להעסיק את כלל אנשי החינוך."

    לעבודה להגנה ולשלום – עלו והגשימו.
    לסרה, למטבק, ולסלם – אוטו וודלאי.

    שליחת כתבה
    השארו מעודכנים!