שליחת כתבה






    אייקון המקום שלי לשנות
    המקום שלי לשנות

    אוטיזם בכחול אדום

    הנהלת קפה נואר הכירה בהתארגנות העובדים

    הציונות היא כמו פסיפס

    2 באפריל 2017 / מאת עמית יזרעאלי

    "כולם כחול אדום" מקבל משמעות נוספת - יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם מזוהה בכל העולם עם הצבע הכחול. עושים מקום לכולם כי בקן יש מקום לכולם!

    אז מה זה אוטיזם?

    אוטיזם היא הפרעה בתקשורת הבין-אישית הגורמת לקשיים ביצירת קשרים חברתיים המצופים מגיל הילד. ההפרעה באה לידי ביטוי באופנים שונים ועשויה לכלול קשיים בשפה ובדיבור, קשיים בהבנת מצבים חברתיים וקשיים התנהגותיים נוספים. לאוטיזם ספקטרום רחב, ולכן שני אנשים עם אוטיזם יוכלו להציג תסמינים שונים.

    סמל יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם

    הכל מתחיל במודעות

    האו"ם קבע כי יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם יצוין ב-2 באפריל בכל שנה. ההחלטה לציון יום מודעות לאוטיזם התקבלה בשנת 2007 בעצרת הכללית של האו"ם, במטרה לקדם את ההסברה בנושא ולהעלות את המודעות בעולם לאוטיזם ולטיפול בו.

    הסמל הרשמי ליום המודעות הוא לב פאזל צבעוני והצבע שנבחר לייחד את היום הוא כחול עז (מוכר?).

    ולא סתם הדבר הראשון הוא מודעות, כי מה שאנחנו לא רואים ומודעים אליו, אנחנו לא יכולים לפעול כלפיו. אם לא נראה את העוני, לא נוכל לטפל בחוסר השוויון; אם לא נראה את הפערים המגדריים – לא נוכל להתמודד על שוויון בין המינים – ואותו הדבר לגבי האוטיזם (ולגבי תחומים רבים נוספים).

    כולם כחול אדום?

    לפי הסטטיסטיקה 1 מתוך 68 ילדים מאובחן על הספקטרום האוטיסטי. נתון זה מציב בפנינו כמה שאלות חשובות:

    • לכמה מתוך החברים שלי בפייסבוק יש אוטיזם?
    • כמה חניכים עם אוטיזם פעילים בקן?

    תנועתנו שמה לעצמה מטרה, להכיל את כלל בני הנוער בחברה הישראלית, להוות שקף ממשי של החברה הישראלית ובנייתה של חברת נוער וילדים יפה וטובה בקנים שלנו – עם כולם וכולן!

    אחד המושגים המוכרים בתחום האוטיזם הוא "שילוב". כשחושבים על זה, מצד אחד זה כ"כ ברור והגיוני, כל בנאדם הוא חלק מהחברה שלנו – ולכן יש לו מקום. אבל כשעונים לשתי השאלות כאן למעלה בכנות מבינים מציאות אחרת – שזהו ציבור שלא משולב כראוי ולא מקבל את חלקו בחברה שלנו.

    יש מקום לכולם

    הרבה מאד מהחלטות הועידה העשירית מאופיינות בקריאה לפתוח את ביתנו לכל נערה ונער – כי כאלה אנחנו כבר 91 שנה, זה בDNA שלנו, וניכר כי משנה לשנה התנועה מצליחה לפתוח את ביתה לציבורים רחבים יותר ויותר – וכך ראוי ונכון.

    החלטות הועידה העשירית המשיכו לאתגר את תנועתנו להיות עצמה, תנועה כללית, בית לכלל הנוער בישראל – וכך גם בזווית של הצרכים המיוחדים והמוגבלויות. מתוך החלטות הועידה העשירית – שער "הגשמה":

    10.  שילוב חניכים בעלי צרכים מיוחדים בתנועה

    התנועה תפעל להגדלה ניכרת של שילוב חניכים בעלי צרכים מיוחדים בפעילותהּ באמצעות הרחבת תכנית שמ"ש (שוויון מתוך שונות) להקמת קבוצות חניכים בעלי צרכים מיוחדים בקנים ובסניפים, הכשרה למדריכי התנועה העוסקים בהדרכה ובשילוב של חניכים בעלי צרכים מיוחדים והנגשת מבני התנועה היכן שניתן.

      10.   دمج طلاب مع احتياجات خاصة في الحركة

    ستعمل الحركة لزيادة هامة في دمج طلاب ذوي احتياجات خاصة في الحركة بالوسائل التالية: توسيع مشروع المساواة بين المختلفين (شيمش) استعدادا لإقامة فرق طلاب ذوي احتياجات خاصة في الفروع والنوادي، تأهيل لمرشدي الحركة العاملين في ارشاد الطلاب ودمج طلاب مع احتياجات خاصة ، وتسهيل وصولهم إلى الحركة.

    הועידה העשירית של הנוער העובד והלומד. מרכז הקונגרסים, חיפה.

    קריאת ההגשמה

    אז איך הקנים והסניפים שלנו יהיו מקום לכולןם?

    • אנחנו צריכים לפתח מודעות למכלול הנוער והילדים בעיר וביישוב שלנו – ולהזמינם.
    • צריך ללמוד ולהכיר את הייחוד שבכל אחד ואחת ולהתאים את הפעילות, הגישה והרגישות אל החניכים.
    • להנגיש פיזית את המבנים שלנו, שכל אחד ואחת יוכלו להתנועע, גם אם עיוור, חרש, או על כסא גלגלים.

    אנחנו צריכים לתת לבני הנוער והילדים האלה בית, בית שיהיה שלהם, בתנאים שהם צריכים. להזמינם להיות התנועה – להיות חברים ולהיות ביחד חברת מופת של נוער. זו פעולה שהיא לא רק בשביל בני הנוער עם הצרכים המיוחדים, אלא גם בשביל כלל חניכי הקן – זהו מפגש אמיתי, יפה וכנה שמראה ומוכיח: יש מקום לכולם, ביתנו פתוח לכל נערה ונער.

    ויותר מהכל – אנחנו צריכים לעשות את מה שאנחנו יודעים לעשות הכי טוב – להדריך את כלל הילדים והנוער ביישוב. נדאג להכשרה ולמתן הכלים הטובים ביותר כדי שתהיו המדריכים הטובים ביותר, גם בשילוב והדרכת נערים ונערות עם צרכים מיוחדים (פרטים נוספים בסוף הכתבה).

    אנחנו לא מסתפקים בהגברת המודעות דרך תמונות בכחול – מבחננו יהיה בכך שיותר ויותר נערות ונערים ילבשו את החולצה הכחולה וישתתפו בפעילות הקן, הסניף והתנועה.

    קנים הרוצים לפתוח קבוצות לנערים ונערות עם צרכים מיוחדים ומוגבלויות מוזמנים ליצור קשר דרך דף הפייסבוק התנועתי או במייל amit-yiz@noal.org.il.

    עלה והגשם!

    כותב הכתבה: עמית יזרעאלי, רכז הדרכה – מחלקת הדרכה לשילוב והכלה של ילדים ונוער עם מוגבלות – הנוער העובד והלומד.

    שליחת כתבה
    השארו מעודכנים!