אנחנו קמים ונופלים על החוק שאומר שכל מי שהתחייב להקדיש שנתיים מחייו לשירות החברה החדשה יכול להיות חבר בה. כל מי שמילא את ההתחייבות הזאת כנדרש, יכול להיות חבר בחברה החדשה, בלי קשר לדת או לאום... אתם חייבים לשמור על מה שעשה אותנו לאומה גדולה: חופש המחשבה והביטוי, הסובלנות ואהבת האדם. רק אז ציון באמת תהיה ציון!
אלטנוילנד, בנימין זאב הרצל
במילים מעטות אלה ביטאה רחל את הלוז של התנועה הציונית. התפיסה כי אדם ערכי, אדם בעל השקפת עולם ואמונות, הנו אדם המקיים את כל אלה במעשיו, בבחירותיו היומיומיות.
תנועת הנוער הנה מסגרת המאפשרת לחניך להגשים את ערכיו באופנים שונים במציאות - כמדריך, כפעיל, כאדם מעורב חברתית, כחבר בקבוצה ובבחירתו להמשיך להגשים גם לאחר סיום בית הספר במסגרת שונות בתנועה.
9-15 / כיתות ד׳ - ח׳
הדרכה, פעילים
מעורבות בקהילה
16-18 / כיתות ט׳ - י״ב
חוות הכשרה, גרעין עודד,
ש״ש, שנת י״ג
18-19 / אחרי גיל תיכון
19-22
רכזי קני תנועה
ומדריכים בוגרים
חניכי התנועה, עם סיום שנת הי״ב שלהם, דוחים את השירות הצבאי ויוצאים לשנת התנסות המבוססת על שלושה מרכיבים: א. משימה בחברה הישראלית - קומונרים; ב. התנסות באורחות חיים ריבוניים תוך לקיחת אחריות; ג. ביסוס תפיסת עולמם כבוגרים והכשרה ערכית וחברתית; חברי חוות ההכשרה רואים בעצמם קבוצה המובילה את תנועת הנוער ומובילה מאבקים חברתיים לעיצוב חברה צודקת טובה.
קיימים מספר מסלולים נוספים אשר הנם חלק ממפעל חוות ההכשרה - כגון ״גרעין שחר״, גרעין תמר, גרעיני ש״שׁ ועוד.
החל משנת 2007 תנועת הנוער העובד והלומד מפעילה מתנדבי שירות לאומי אזרחי, בנים ובנות, ערבים ודרוזים, מרחבי הארץ. השירות הלאומי אזרחי הנו כלי לקידום שוויון הזכויות והחובות לבנים ובנות הנוער הערבים והדרוזים לאחר סיום לימודיהם, המבקשים להתנדב בחברה למען היותם חלק ממדינת ישראל.
גרעין חלוץ, הגרעין הנח"ל הדרוזי הראשון – מיועד לחניכים מהקנים הדרוזיים. החברים גרים יחד בקומונה ומנהלים משק בית עצמאי בליווי צמוד של רכזים מהתנועה. בשנה זו הם מעבירים פעילות בקנים ומתנדבים בבתי הספר ובמסגרות בלתי פורמאליות שונות. במהלך שנת השירות מתקיימים מספר מפגשים בין חניכים דרוזיים ליהודים ובסוף השנה החניכים מתגייסים יחד למסלול הנח"ל.
גרעין עודד הוא שנת שירות במסגרת ״בני המושבים״. בגרעין עודד מתנדבים צעירים וצעירות בסוף שנת ה-י״ב, בוגרי הסניפים השונים, לשנה של פעילות חינוכית ערכית במועצות אזוריות ברחבי הארץ.
ה״גרעינרים״ מנהיגים את הפעילות בקנים השונים וחיים חיי שיתוף בקומונות. בנוסף, מתנדבים חברי הגרעין בפעילות השוטפת ביישובי המועצות האזוריות. חברי הגרעין פועלים במסגרת התנועה ומובילים את מפעלי התנועה הארציים.
מסגרות הגשמה חדשות בבני המושבים: גרעין דרור וגרעין דרך.
עם סיום התיכון, בוחרים רבים מחניכי הקנים הערביים להמשיך בעשייתם החינוכית במסגרת שנת ה-י״ג. מדריך שנת ה-י״ג הנו מדריך בוגר אשר התחנך בתנועה והנו בוגר סמינר מד״צים.
המדריך מחנך לערכי שוויון ערך האדם, אחריות, מנהיגות ומעורבות חברתית. מתנדבי שנת ה-י״ג הנם ממגשימי ומחלוצי רעיון השליחות החברתית והמשימתית בחברה הערבית בישראל.