לטקסים בתנועה ערך חינוכי ותרבותי רב. הטקסים מהווים ביטוי לנושאים חשובים, ציון מועדים ואירועים אשר אנו כתנועה מבקשים שיצוינו ויחקקו בזיכרון החברתי. הטקסים מתוכננים ומבוצעים על ידי החניכים והמדריכים, ומהווים במת מפגש בין הקבוצות השונות ועם הקהילה.
מדי שנה ביום ירושלים, מצוין יום הזיכרון לארבעת אלפים יהודי אתיופיה אשר נספו על אדמת סודאן בדרכם לארץ ישראל. ביום זה עורכת התנועה טקס זיכרון לנספים בדרכם ארצה, המספר את סיפור עלייתם של יהודי אתיופיה לארץ, על גילויי הגבורה וההקרבה שבו. יהודי אתיופיה קמו ועזבו את בתיהם מרצונם ברגל, בדרך לא דרך, לאורכה ולרוחבה של אתיופיה, ביערות ובמדבר, לעברו של הגבול הסודני, כשהם מודרכים על ידי חלום אחד: ירושלים. רק לאחר מסע מפרך זה הגיעו ארצה בסיוע מנהיגים אמיצים מהעדה. טקס מיועד לאלו שנספו בדרכם ולא זכו להגיע ארצה.
יוסי יפה ז״ל פעל במשך שנים רבות במסגרת בני המושבים, בתחילה כרכז מפעלים ולאחר מכן כמרכז החטיבה. בתחילת 1977 חזר לשירות קבע בצה״ל כסגן מפקד חטיבה. הוא נהרג כאשר עלה רכבו על מוקש ב- 28 בפברואר 1977 באזור ניצנה שבנגב. בני המושבים מקיימת לזכרו מפעל הנושא את שמו במשך 4 ימים בחול המועד הסוכות לשכבות חניכי ט׳ - י״ב. החניכים עמלים במשך מחצית היום בפריצת שבילים וסימונם, שיפוץ אנדרטאות וטיפוח אתרי טיול ונוף, במחצית השנייה מטיילים החניכים והמדריכים באזור. בכל שנה המפעל מתקיים באזור אחר בארץ ונחתם בטקס לזכרו אליו מוזמנים בני משפחתו של יוסי, חברים מהתנועה ושותפיה.
נבי שועייב הוא אתר קדוש לדרוזים הנמצא בגליל המזרחי בסמוך לקרני חיטין וצופה על הכינרת. הצעדה המסורתית מתקיימת מדי שנה, בה צועדים מאות בני נוער מקני התנועה אל קיברו של הנביא יחד עם אלפי מבוגרים זקנים וטף בהזכירם כי הנביא יתרו לימד את משה רבנו צדק ומוסריות והצעדה מזכירה לצועדים בה לנהוג על פי ערכים אלו.
אפטאר (בערבית: إفطار ) היא ארוחת הערב השוברת את הצום היומי בחודש הרמדאן המוסלמי. היא נערכת לאחר תפילת המגרב ( مَغْرِب ), עת שקיעת השמש. בקנים הערביים המוסלמים נוהגים לקיים באחד הערבים במהלך הצום סעודת אפטאר בקן. הענקת ארוחת אפטאר לזולת נחשבת צדקה מתגמלת, והנה כדרכו של הנביא מוחמד.
מזה 25 שנים, יוצאים מאות חניכי התנועה משכבת יא׳ למסע התנועתי לפולין - ״המסע לגילוי שורשי המהפכה הציונית ומרד תנועות הנוער - שואה וגבורה״. המסע בן 7 הימים כולל סיור באתרים מרכזיים בפולין. לקראת יציאתם למסע לומדים החניכים את ההיסטוריה של השואה, ומעמיקים בהשלכותיה על המציאות היומיומית באותה העת ועד היום. החניכים דנים על עתיד העם היהודי ועל מדינת ישראל, ומעצבים את תמונת העתיד שלהם לחברה הישראלית. המסע מדגיש באופן מיוחד את מקומם של חברי תנועות הנוער הציוניות-חלוציות ומעשיהם בזמן השואה, כשגולת הכותרת הנה מרד הגטאות. המסע מהווה מופת והשראה לפעולתם של החניכים בחברה הישראלית.
זהו בעצם סוד כוחה של התנועה: שידעה תמיד לתבוע מאנשיה. היא רצתה לחנך והיא חינכה אנשים מהפכניים, שעמדו ויכלו לעמוד בתקופות שונות ובקטעים קשים של קוממיות העם, על קוממיות האדם בישראל, ועל קוממיות האדם בכלל. רק בכוח החינוך שקיבלנו יכולנו כך לעבור את התקופה הזאת... אנחנו עמדנו מהרגע הראשון ועד הסוף כקולקטיב, כתנועה. הרגשה זו, שישנה תנועה, שיש ציבור אנשים הדואגים איש לרעהו, שקיימת דרך משותפת, היא שאפשרה לכל אחד מאיתנו לעשות את אשר עשינו
צביה לובטקין, ממנהיגות האי״ל במרד גטו וורשה
בשנים האחרונות מפיקה התנועה את הטקס המרכזי ביום זה בגן מאיר בתל אביב, ומשתתפות בו תנועות וארגונים נוספים, זאת לצד טקסים ואירועים נוספים המתקיימים במוקדי הפעילות השונים ברחבי התנועה. התנועה הינה בית לנוער הגאה ונאבקת ללא פשרה בהומופוביה והאלימות כלפי בני הנוער הגאים, לצד יצירת פעילות רחבה בתחום החינוך המגדרי והמיני ופעילות ייחודית לנוער גאה.
והדבר הראשון שאני מצפה מהתנועה הזאת ומרבים במדינה, התמודדו עם רוצחי השלום, הערבים והיהודים. אם לא תקום תנועה של דור צעיר, ואני מתכוון לתנועת הנוער העובד והלומד ותדע להתייצב, לתמוך בשלום, אך גם להתנגד לרוצחים במובן הפשוט של המילה. אתם חייב להיות אלה כי בכך עתידכם.
כך נאם יצחק רבין ז״ל בועידת תנועת הנוער העובד והלומד בשנת 1994, במה שלימים תהפוך להיות צוואתו לתנועה. מאז הרצח מתחנכים אלפי חניכי ומדריכי התנועה על המחויבות העצומה של התנועה לשמירה על הדמוקרטיה, למאבק על השלום ולהתנגדות לכל הסתה, לכל ביטוי של גזענות ואלימות.
כחלק ממחויבות זו, תנועת הנוער העובד והלומד פועלת בשלל אופנים לציון יום השנה לרצח רוה״מ יצחק רבין. חניכי התנועה עוברים מערך פעולות בנושא, מדריכי התנועה מעבירים מאות שיעורי חברה בחטיבות ובתיכונים, מקיימים טקסים ביישובים ברחבי הארץ ומשתתפים בעצרת המרכזית לזכרו. בנוסף לזאת, מקיימים מדריכי וחניכי התנועה את מפעל ״אוהלי זכור״. במסגרת פעילויות אלו, מדריכי התנועה באים לזכור ולהזכיר את דרכו ומנהיגותו של יצחק, את ההסתה שהובילה לרצח ואת מחויבותנו היום כחברה לשמור ולהגן על הדמוקרטיה הישראלית.